Home
Dacii
Societatea
Armata
Regii dacilor
Cultura
Economia
Razboaiele daco-romane
Continuitatea
Cetatile dacilor
Dacii pe Internet
Links
Articole diverse
Diverse
GA-RAMANII

GA-RAMANII CARPATO-DUNARENI, CUCERITORI AI AFRICII DE NORD

 Ca tracii au fost daci - ne-a spus-o si Dio Cassius - iar faptul ca Dacii, Getii, Ramanii, Latinii, Besinii (metalurgistii antichitatii) faceau parte din aceeasi mare familie Traco-Daca, nu mai reprezinta nici un secret pentru nimeni. Mai putin cunoscuta este explozia raspândirii acestora, "roirea" razboinicilor Carpato-Dunareni în lumea antica. Asia Mica era populata de Ramani (cetatea Rama - în care Irod a taiat 14,000 de prunci este evocata si în scripturi: Glas în Rama s-a auzit, plângere si tânguire multa - Matei, cap. II, 17), ori Ramanii-Troieni etc. În vechile texte egiptene se mentioneaza sosirea din Asia Mica, în jurul anului 1250 B.C. a unui popor al carui obiectiv a fost cucerirea Egiptului. Acestia au cucerit în final nordul Africii, zona în care astazi este parte din desertul Sahara.

 Un arheolgog italian, Salvatore Aurigemma face o descoperire ciudata în anul 1914. Sapând la ruinele unei vile romane, în satucul libian Zliten, la 97 de kilometri distanta de vechiul oras roman Leptis Magna, el descopera un mozaic roman, pe care spre norocul nostru îl fotografiaza (spun spre norocul nostru, deoarece în timpul primului razboi mondial mozaicul a fost distrus). Scena din mozaic reprezinta un tânar alb, caucazian sfâsiat în bucati de un leopard. Doua alte victime, legate de mâini si de picioare îsi asteapta soarta. Acesti prizonieri cu pielea roz-aurie, par drept, lung, nasuri acviline si barbi scurte au fost identificati ca fiind Ga-Ramani, popor ce a condus Fezzan-ul, parte a Saharei ce se întinde la nord de muntii Hoggar. Cine au fost acesti Ga-Ramani constituie unul dintre marile mistere ale Saharei. Herodot, la mijlocul secolului al V-lea B.C. îi numea o mare natiune, oameni care i-au împins pe negrii "trogloditi, traind în pesteri" la o parte. În Sahara (probabil mai putin arid în acele timpuri) mai pot fi întâlnite si în zilele noastre stânci si pietroaie pictate de Ga-Ramani. Unii îi identifica pe Ga-Ramani cu "Oamenii Marii" (cum îi numea Ramses al III-lea). Dar sa nu uitam ca în Etruscans: Italy's Lovers of Life, (din volumul Lost Civilizations, Time-Life Books Series) la pagina 32, Etruscii sunt considerati urmasi ai acestor "Oameni ai Marii", cautând astfel o explicatie pentru descoperirea în insula Lemnos, la mai mult de 700 mile de Roma a scrierii... etrusce.

 Dar lucrurile nu se opresc aici. În anul 1840, un nobil din Croatia pe nume Baric, a cumparat o mumie (usor de achizitionat la vremea respectiva) de la un anticar din Alexandria. Acest Baric, angajat al curtii regale Austro-Ungare îsi duce "cumparatura" la Viena, unde cu mândrie o expune împreuna cu alte obiecte de arta cumparate pe parcursul calatoriilor sale. Pentru un timp, mumia a stat cuminte într-o cutie, la vederea curiosilor, pâna când, nepotul sau a vrut sa vada ce era în spatele "bandajelor". Si, surpriza! Cam târzie, de altfel. În anul 1859 Baric moare, iar corpul mumiei este identificat ca fiind o femeie, în jur de 30 de ani. Nimic special, veti spune. Urmasii lui Baric prezinta mumia si bandajele ei Muzeului National din Zagreb, Sectia Egiptologie, în iulie 1862. Profesorul Heinrich Karl Brugsch observa imediat pe bandaje o inscriptie despre care el a crezut ca este egipteana! Au mai trecut alti 20 de ani pâna când, în 1891 "bandajele" au fost trimise la Universitatea din Viena unde expertii au identificat scrierea ca fiind... etrusca! Textul era îngrijit, pictat în doua culori (negru pentru cuvinte si rosu pentru sublinieri si pentru un numar de linii verticale). Îmbracamintea mumiei din Zagreb este singura etrusca descoperita pâna azi. Cum de au ajuns egiptenii sa aibe la Alexandria o mumie înfasata în bandaje cu scriere etrusca, reprezinta în continuare un mister. Daca armata lui Napoleon Bonaparte a descoperit în 1799 Egyptis Rosetta Stone având în paralel scriere egipteana si greceasca - oferind astfel cheia descifrarii hieroglifelor egiptene, nu acelasi noroc l-am avut cu scrierea etruscilor - Carpato-Dunareni. Cu toate acestea, în 8 iulie 1964 s-au gasit la Pyrgi (în Italia) 3 tablite de aur: doua în limba etrusca, una în feniciana. Din pacate, textele nu coincid.

 Revenind la desertul Saharei - arid si neprietenos azi - trebuie spus ca, atunci, de mult, era o gradina abundând de viata cu lacuri si râuri, gradini, ferme si cirezi. În 1958, un explorator francez, Henri Lothe descopera o serie de picturi superbe, gravate pe stâncile Saharei din muntii Hoggar si Ajjer, aratând vânatori alergând cu arcuri în mâini, ori fermieri cu cirezi de vaci, femei si copii, oameni albi si negrii împreuna - o viata exotica africana, în... Sahara! (vezi Africa's Glorious Legacy, paginile 14-15, Time-Life Books, Alexandria, VA). Nu lipsesc din desene nici elefantii, girafele, gazelele, leii si chiar... hipopotamii (în Sahara?!) - animale ce traiesc în savane, în apropierea unor surse abundente de apa. Unii considera ca autorii picturilor au fost prizonieri ai Ga-Ramanilor (Carpato-Dunareni, n.a.) cuceritori. Oricare ar fi explicatia, ei, Ga-Ramanii Carpato-Dunareni au creat si un sistem de irigatii descoperit între Garama (capitala Ga-Ramanilor) si oaza Ghat, Rhapsa de mai târziu. Garama, devenita ulterior Germa, s-a scufundat în nisip. Canalele (numite "Foggaras") se întind pe distante de 4.8 Km. S-a descoperit o retea de 300 de "foggaras" constituite într-o retea de peste 1,600 Km de tunele. Modul în care acest sistem de irigatie a functionat continua sa fie un mister. Nu se stie nici pâna în ziua de astazi daca apa era adusa din rezervoare artificiale sau din surse subterane.

 Arheologul francez Pierre Belair, cel care a descoperit canalele în 1933, nu a putut preciza daca acest sistem de irigatii indica existenta unei populatii numeroase. În apropierea capitalei Garama, s-au gasit peste 100,000 de morminte, dintre care 40,000 sunt mici, circulare. O parte dintre scheletele escavate de aici au caracterisiticle rasei albe, celelalte apartinând rasei negroide, subjugate. Peste tot prin desert se gasesc orase în ruina, fortificatii si scrieri nedescifrate, dar majoritatea sunt "sigilate" sub nisip asteptându-si dezlegarea. Nu am gasit nici un studiu cromozomal tip "PCR", continuam sa cunoastem prea putin despre acesti Ga-Ramani - Carpato-Dunareni.

 Sa fi fost oare tot ei cavaleria ce l-a însotit pe Hannibal la trecerea Alpilor si care, în 202 B.C. a refuzat sa lupte împotriva fratilor romani cauzând înfrângerea lui Hannibal? Probabil ca Ga-Ramanii au fost cuceriti de trupele romane care dupa zdrobirea Cartaginei au cucerit nordul Africii. Este mult mai probabil ca acestia sa fi devenit aliati ai fratilor romani, dupa cum ne spune si Rupert Furneaux în The Garamantes, Ancestors of Modern Tuaregs?, la pagina 98. Ei au contribuit în acest fel la controlul drumului caravanelor, aducând la Roma bogatiile Africii: fildes, aur, pene de strut, sclavi si animale salbatice pentru circuri. Armatele romane au penetrat în adâncime Sahara de trei ori:

 în 19 B.C., dupa cum ne spune Plinius cel Batrân, Cornelius Balbus a triumfat, atingând, se pare, si capitala Ga-Ramanilor, Garama - ce se gasea la circa 690 km de coasta. În anul 70 A.D., în urma unui atac al Ga-Ramanilor asupra localitatii Leptis Magna (atac ilustrat, probabil, în mozaicul descris de Aurigemma) Septimus Flaccus a petrecut 3 luni în desert ajungând pâna-n muntii Tibest. El a fost urmat în anul 86 A.D. de Julius Maternus.

 Patrunderea romanilor în Sahara l-a intrigat pe Henri Lhote, care vorbeste despre traversarea Saharei de catre Ga-Ramani în care de lupta de la Fezzan la fluviul Niger. Cornelius Balbus, spune Plinius, a ajuns pâna la "Dasi Bari" (se pronunta "daci bari"), astazi cunoscut drept râul Niger, pe care localnicii îl mai numesc si Isa (nume foarte apropiat de Tisa, având semnificatia de "râu"), când imperiul roman ajunge împaratia celor doi Leri: Galer cel Batrân (311 A.D.) si Galer cel Tânar (313 A.D.), amândoi daci. Crestinismul nu a fost interzis si în acest fel ajunge si la Ga-Ramani. Iar când în 325 A.D., dacul nascut în comuna Nis devine împarat (urmându-i pe cei doi Ler-i). El, Constantin cel Mare, instituie crestinismul ca religie oficiala a imperiului. Ga-Ramanii o îmbratiseaza si ei. Arabii însa nu-i vor ierta, conform relatarilor istoricului arab Ibn Khaldoun. El descrie în History of the Conquest of Egipt cum Okba - conducatorul armatei arabe ajungând la Fezzan, în fata capitalei acestuia, Garama (Germa), promite pace însa nu îsi tine promisiunea.

 Ce s-a întâmplat cu Ga-Ramanii - Carpato-Dunareni - albii care cândva controlau Sahara, este greu de spus. Unii considera ca tuaregii din Hoggar si Air Mountains ar fi descendenti ai lor. Aceasta teorie nu este complet acceptata, dar nici respinsa. Pâna la sfârsitul secolului al XIX-lea ei au fost sub administratie franceza, tuaregii fiind numiti "stapâni ai desertului" (Lords of the desert), conducatori absoluti ai caravanelor de la Fezzan la Niger. Ei sunt complet diferiti de ceilalti oameni ai desertului. La ei barbatii trebuie sa-si acopere fata si nu femeile, fapt ce constituie un mister chiar si pentru ei. Culoarea fetei lor este aramie, sunt înalti, în timp ce berberii, arabii au pielea întunecata si sunt de statura mult mai mica.

 Tuaregii au si alte particularitati: si-au pastrat limba, Tamash-Eq (sa fie oare o aluzie la vechea zeitate vedica - Carpato-Dunareana – Tamash vezi Tamash-Fala, de lânga Buzau) si scrierea proprie - Tifinagh - pe care au uitat s-o citeasca.

 Societatea tuaregilor era divizata, pâna nu de mult, în 3 clase:

1. cea a nobililor

2. a conducatorilor de camile si negustorilor

3. a sclavilor negri (nu cumva se aseamana cu cea a aryenilor carpato-dunareni care au cucerit India?).

 Femeile sunt tratate cu mult respect si stima, chiar idolatrizate (prin comparatie cu cultul musulman). Exista o poveste care pare a sustine legatura acestor tuaregi cu Ga-Ramanii carpato-dunareni. Conform unei legende tuarege, unul dintre stramosii lor, regina Tien-Hinane, a fost îngropata într-un mausoleu de piatra lânga Abalessa, la sudul muntilor Hoggar. Un arheolog amator francez, pornind de la aceasta legenda, a descoperit în anul 1926 un mausoleu din piatra compus din camere si tuneluri ale caror pereti erau decorati cu semne si inscriptii indescifrabile. S-au gasit doisprezece schelete - dupa toate aparentele apartinând unor nobili - ce au însotit-o pe regina pe ultimul ei drum. La aproape doi kilometri mai departe s-a gasit si o camera centrala pe a carei podea era asezat un pat, asemanator celor gasite în ruinele Cartaginei. Într-un colt al camerei se afla un vas cu insigna împaratului Constantin cel Mare, iar scheletul din camera, apartinând unei femei era împodobit cu un colier din aur masiv, având ca pandantiv o columna, iar la încheieturile mâinilor cu bratari de aur. Dr. Leblanc, de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Alger, în urma examinarii atente a scheletului, a declarat ca acesta ar fi apartinut unei femei de rasa alba. Se crede ca regina Tien-Hinane ar fi murit în secolul al IV-lea A.D.. Identificarea scheletului ca apartinând unei "femei albe" l-a inspirat pe nuvelistul Benoit în realizarea nuvelei Antinea (nume atribuit de Platon reginei Atlantidei). Aceasta poveste romantica se baza pe relatarile lui Herodot, care a descris un trib nord-african numit ATLATES, iar continentul pierdut era plasat în... Sahara (dupa prof. Berlioux de la Universitatea din Lyon).

 Personal, nu vad ce miscari tectonice ar fi putut avea loc în Sahara pentru a putea face sa distruga pâna la disparitie fabuloasa Atlantida peste noapte. Poate numai o explozie de tip nuclear! Asa ca, povestea scriitorului francez Benoit ramâne o poveste, cel putin pâna azi.

 

(Dr. Napoleon Savescu)