Home
Dacii
Societatea
Armata
Regii dacilor
Cultura
Economia
Razboaiele daco-romane
Continuitatea
Cetatile dacilor
Dacii pe Internet
Links
Articole diverse
Diverse
Sanzienele

Traditii populare de Sanziene

 

          Obiceiurile legate de Sanziene se pierd departe, in timp. Sunt datini autohtone, al caror nume dac s-a pierdut. S-a pastrat cel roman - Sanziana (de la Sancta Diana), care circula si azi in Ardeal, si cel slav, de Dragaica, care a venit mai tarziu si care circula in Muntenia si Oltenia. Sarbatoarea de Sanziene (se praznuieste pe 24 iunie, de ziua nasterii Sf. Ioan Botezatorul) e legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii, si pastreaza in ea, ca toata traditia romaneasca, un amestec fascinant de crestinism, paganism si vrajitorie. In Noaptea de Sanziene, "Dumnezeu randuieste un rastimp de liniste, cand stau in cumpana toate stihiile si cerurile cu stele si vanturile" (M. Sadoveanu), ielele (Rusaliile) pot sa fie imblanzite si fetele tinere pot sa-si afle destinul, spalandu-se, la rasaritul soarelui, cu roua curata de pe flori. Apararea gospodariei Sanzienele sunt plante cu flori galbene-aurii si placut mirositoare. Cresc prin livezi, pasuni, margini de paduri si poienite. Insotite de muzica si chiuiturile flacailor, fetele aduna "florile de Sanziene" in buchete, fac colane si impletesc cununi circulare si cruciforme sau le strang in buchetele. Aceste coronite si buchete sunt aduse in sat, unde sunt asezate pe porti, usi, ferestre, pe suri, pe stupi si chiar in straturile de legume, in credinta ca ele vor ocroti casa si gospodaria de puterea fortelor malefice, aducand totodata noroc, sanatate si belsug oamenilor, animalelor si semanaturilor (vor inflori ca Sanzienele). Leac de boli In noaptea de Sanziene, femeile pornesc in plina noapte spre locuri stiute numai de ele pentru a aduna ierburi de leac si descantece. Multe din florile si ierburile care se culeg in aceasta zi, se duc la biserica, cu credinta ca vor fi sfintite si prin aceasta vor fi curatite de influentele negative ale Rusaliilor, un fel de zane rele ale padurilor. Numai astfel, se zice, vor fi bune de leac.

                Vestirea ursitului

          Alaturi de functia de aparare, Sanzienele erau socotite uneori de tinerele fete si un mijloc de a-ti afla ursitul, cat si timpul cand se vor marita. Cununile barbatilor, impletite in forma de cruce, iar cele ale fetelor in forma de cerc, sunt aruncate pe casa. Daca jerbele se opresc pe acoperis, e semn de nunta, iar daca nu, ursitul sau ursita mai trebuie asteptati.  *In unele sate, e obiceiul ca pe drumul de intoarcere catre sat, fetele sa priveasca prin cununa, iar in functie de varsta si insusirile fizice ale persoanei vazute, sa deduca si calitatile morale ale viitorului sot. Fetele isi pun flori de Sanziene neimpletite sub capatai. In acea noapte, ele isi vor visa ursitul. Daca va fi purtata in par sau in san de fecioare sau tinere neveste, acestea vor deveni atragatoare si dragastoase. Inainte de rasaritul Soarelui, fetele si flacaii se apropie de ocolul vitelor. Cununile sunt aruncate in coarnele vitelor. Daca gingasa coronita se opreste in cornul unei vite tinere, fata se va marita dupa un tanar, iar daca se opreste in cornul vitei batrane, ursitul va fi om in varsta.

 *In ajun de Sanziene, seara, se intalnesc fetele care vor sa se marite, cu flacaii care doresc sa se insoare. baietii fac ruguri, aprind faclii si le invartesc in sensul miscarii Soarelui, strigand:

 "Du-te, Soare, vino, Luna / Sanzienele imbuna, / Sa le creasca floarea - floare, / Galbena, mirositoare, / Fetele sa o adune, / Sa le prinda in cunune, / Sa puna la palarie, / Floare pentru cununie, / Babele sa le rosteasca, /Pana-n toamna sa nunteasca." A doua zi, in zori, cetele de feciori strabat satele cu florile de Sanziene la palarie, in semn ca au vazut cununile de flori pe hornuri la casele fetelor care-i intereseaza. Ei canta, chiuie si striga: "Du-te, Luna, vino, Soare, / Ca tragem la-nsuratoare, / Cununile neursite, / Zac sub hornuri azvarlite."

 Fetele se imbraca de sarbatoare, isi pun marame albe pe cap si coronite din floarea galbena si spice de grau. La brau sunt incinse tot cu flori de Dragaica (de Sanziene), iar in maini tin spice de grau si seceri. Dupa ce se intorc in fuga de la camp, fluturandu-si maramele, la intrarea in sat, le asteapta flacaii cu ulcele cu apa si le stropesc. Apoi se intinde Hora Dragaicelor, la care se prind numai fetele ce au participat la datina. Uneori, Dragaicele plimba hora lor pe la unele case din sat, mai ales pe la casele plugarilor vrednici. Fetele poarta o cruce inalta, ce se cheama Steagul Dragaicei. El este confectionat dintr-o prajina inalta de 2-3 metri, care are la capat o cruce impodobita cu flori de Sanziene, pelin, spice de grau si imbracata ca o papusa. Pentru a fi feriti de boala, copiii mici sunt dati de mamele lor in bratele Dragaicelor, pentru a fi "jucati".

                                  prof. GABRIELA BARBU

                             

                SANZIENELE

In vreme ce pe bolta,  Soarele trece din semnul Gemenilor in acela al Racului (Aer-Apa), pe pamant  puterile naturii se afla la apogeu, iar fortele elementelor sunt vitale,  exuberante. Totul se intampla in ziua in care incepe vara (solstitiul), pe care  astronomia il "adjudeca" la 21 iunie; cam in acelasi timp, magia isi celebreaza  micile si "stravechile" ritualuri ale noptii numite "de Sanziene", intre 23 si  24 (Nasterea Sf. Ioan Botezatorul). Vrajitorii si magicienii cei mai iscusiti,  in aceste ore vrajite, in care se deschid portile dintre noi si toate celelalte  lumi paralele, isi rostesc invocatiile; regatul Ielelor, al spiridusilor si al  Sanzienelor isi deschide larg portile; sunt cu putinta contactele cu entitati  din alte dimensiuni. Oricine poate practica mici rituri cu succes; in afara de  asta, in aceasta noapte este momentul cel mai potrivit pentru a culege flori si  plante ce pot fi intrebuintate ca leacuri si dupa aceea, dar care acum sunt in  deplinatatea virtutilor lor curative si magice. 

 Apa de Stele 

 Si roua din noaptea de Sanziene are tainice virtuti; in multe parti ale lumii  se crede ca daca te stropesti cu ea pe trup, acesta va deveni frumos si suplu,  iar daca te speli cu ea pe fata, vei fi chipes si mandru. Daca roua se aduna pe  frunze de sanziene si o culegi dimineata, ea va indeparta de mana care a atins-o  artroza si durerile osoase.  Orice obiect impregnat cu pretioasa "Apa de Stele" devine un talisman: este  de ajuns sa-l lasi in seara de dinainte si sa-l iei dimineata, inainte de a-l  vedea Soarele. Culese inainte de ivirea primei raze de soare, atunci cand sunt inca pline de  roua (apoi se usuca si se tin intr-un saculet de matase alba), frunzele de dafin  si ierburile capata proprietati magice: zarna (sau iarba de dragoste),  maghiranul salbatic, salvia, musetelul, sporisul, levantica, rozmarinul,  varnantul, nalba, pelinarita (care, in unele parti ale Americii de sud, mai  precis in Costarica, este socotita una dintre cele sapte plante magice.  Indeparteaza fortele raului: indienii din America o foloseau, arzand-o in timpul  ceremoniilor lor). 

 Puterea ierburilor 

 Cea mai cautata planta, pentru puterea ei, este cea cunoscuta ca "iarba  Sfantului Ion": este vorba de sanziana, cea cu florile de culoarea soarelui,  cunoscuta la unele popoare ca "iarba ce alunga diavolii si duhurile necurate".  Uscata la focul Sfantului Ion si agatata la fereastra, indeparteaza de casa  strigoii si pe toti cei cu ganduri rele; arsa, ea alunga spiritele si diavolii.  "Pusa sub perna, floarea de sanziene ii va arata in vis fetei cine va fi  viitorul ei sot". 

 De dragoste 

 Cand doi tineri se iubesc si vor sa nu se mai desparta in veci, n-au decat sa  faca baie-n mare, in aceasta noapte, chiar si cateva clipe, si pot fi siguri ca  dragostea lor ii va lega toata viata. 

 In 23 iunie, dupa apusul soarelui, se culeg 9 flori de maslin, se pun intr-un  lighean cu apa (mai bine sa fie de izvor) si se lasa in timpul noptii, expus  influxurilor astrale. Dimineata in zori, se va urmari desenul format: acesta  corespunde initialelor viitorului sot. O varianta poate fi si aceasta: se umple  un recipient - de argint sau de teracota, nu prea inalt si larg - cu apa de  fantana. Se va aprinde o lumanare rosie si se lasa sa picure 23 de stropi de  ceara, observand ce initiale se vor forma... 

 Pe o foaie de hartie se vor scrie, numarandu-le, intrebarile la care se  asteapta raspuns din partea cerului si se pun apoi sub perna. Se vor face apoi  bilete cu "Sfantul Ion spune da" si tot atatea cu "Sfantul Ion zice nu". Se  amesteca bine biletelele si se pun intr-un vas de teracota ce va fi asezat  afara, in timpul noptii. Dimineata, la sculare, se ia hartia cu intrebari, se  citeste numarul 1 si, cu o mana, fara sa se priveasca in partea aceea, se ia un  biletel, afland astfel raspunsul. Se procedeaza astfel, pana ce se termina  biletelele si intrebarile. 

 La miezul noptii (ora unu, dupa ora legala in vigoare) se culege o mana de  frunze de sporis, in timp ce se rosteste urmatoarea invocatie: "Te iau in numele  lui Aniel, Ariel, Vehnel, Rehael, Umabel, Manakel, ca sa ma faci iubita de X".  Se aduna frunzele intr-o batista care n-a fost folosita (de in, matase, bumbac),  alba si se va tine 21 de zile intr-un loc ferit de lumina directa si aerisit.  Dupa terminarea perioadei amintite, se faramiteaza frunzele, nedesfacand insa  batista, pana devin foarte maruntite. Se deschide, in sfarsit, batista si se  trece acest praf de frunze pe maini, pe la incheietura mainii, pe fata, stand  afara, in aer liber (mai bine pe o pajiste unde, apoi, se va ingropa batista).

                        (grupul Sarmizegetusa - Tara)